Για την Ηριάννα και τον Περικλή

Η Ηριάννα καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε 13 έτη κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Το δικαστήριο όχι μόνο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικές περιστάσεις, αλλά ούτε χορήγησε ανασταλτική δύναμη στην έφεση με αποτέλεσμα η Ηριάννα να βρίσκεται έκτοτε φυλακισμένη. Μαζί της καταδικάστηκε με τα ίδια ανύπαρκτα στοιχεία και στην ίδια ποινή ο Περικλής Β., ο οποίος επίσης φυλακίστηκε. Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε έξι χρόνια μετά την κατασκευασμένη δίωξη της Ηριάννας και έτσι η ίδια από το πανεπιστήμιο όπου δραστηριοποιούνταν τα τελευταία χρόνια ως υποψήφια διδάκτορας βρέθηκε στη φυλακή της Θήβας, χωρίς ουσιαστικά κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο.

Το μοναδικό στοιχείο στο οποίο στηρίχθηκε το δικαστήριο για να επιβάλλει αυτήν την απόφαση είναι η έκθεση των εργαστήριων της αστυνομίας για δείγμα dna. Η έκθεση αυτή έχει αποδομηθεί και επικριθεί με μεγάλη ένταση απο βιολόγους και βιοτεχνολόγους, οι οποίοι επισημαίνουν οτι δεν τηρήθηκαν τα διεθνή πρότυπα για τη συλλογή και επεξεργασία του δείγματος, οτι η ερμηνεία του αποτελέσματος είναι επιστημονικά λανθασμένη και ότι τελικά το δείγμα δεν ταυτοποιείται.

Η έκθεση για το dna είναι μια σαθρή και κακοστημένη πρόφαση για την καταδίκη της Ηριάννας. Στην πραγματικότητα, η Ηριάννα και ο Περικλής στοχοποιήθηκαν και καταδικάστηκαν για τις προσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις. Η Ηριάννα για την επιμονή και την επιλογή της να διατηρήσει την σχέση με το σύντροφο της, ο οποίος επίσης κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ και αθωώθηκε. Ο Περικλής για την συγκατοίκηση του με τον ίδιο άνθρωπο και την ατυχία να βρίσκεται στο σπίτι του όταν εισέβαλλε η αστυνομία.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία συνέχεια στην διαδικασία επιβολής και συντήρησης ενός ειδικου καθεστώτος έκτακτης ενάγκης, που απλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ποινικής διαδικασίας και στοχεύει όχι μόνο αυτόν που το κράτος και οι διωκτικοί μηχανισμοί αποκαλούν ως «εσωτερικό εχθρό», αλλά επεκτείνεται και σε ένα ευρύ πλέγμα κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων. Η ειδική αυτή συνθήκη, επιβάλλει την ποινικοποίηση των κοινωνικών και φιλικών σχέσεων, την κατάργηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος ακόμα και όσων θεωρούνταν βάσεις της αστικής δημοκρατίας και περιλαμβάνει προφυλακίσεις χωρίς κανένα στοιχείο και εκδικητικές αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που καταλύουν κάθε εχέγγυο δίκαιης δίκης , ακόμα και με όρους αστικής δικαιοσύνης.

Το ιδιότυπο αυτό καθεστώς εξαίρεσης, επιβάλλεται στον βωμό του δόγματος της ασφάλειας και καταβροχθίζει  στο πέρασμα του, ανθρώπινες ζωές,  κοινωνικές σχέσεις, και αξιοπρέπεια. Μέσα από τα άτσαλα διωκτικά μαγειρέματα της αντιτρομοκρατικής, που τις περισσότερες φορές καταρρέουν λόγω του σαθρού περιεχομένου τους, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα πεδίο «καμμένης γης» γύρω από αγωνιστές και πολιτικούς χώρους, που στοχεύει όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην ανθρώπινη απομόνωση τους: συνθήκη που θυμίζει τις μετεμφυλιακές πρακτικές της αντίδρασης που επιχειρούσε ουσιαστικά να καταστρέψει τις ζωές των πολιτικών της αντιπάλων. Φαίνεται ότι τα ιδιώνυμα, οι ειδικοί νόμοι και τα καθεστώτα πολιτικής ή νομικής εξαίρεσης είναι η διαχρονική διαχείριση που επιβάλλει το καθεστώς στους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Η Ηριάννα, ο Περικλής όπως και όλοι/ες που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το καθεστώς εξαίρεσης που τσακίζει ζωές και σχέσεις, δεν θα είναι ποτέ μόνοι/ες τους. Θα έχουν μαζί τους τον κόσμο του αγώνα σε κάθε μάχη που δίνουν απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, είναι ένας αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια απέναντι σε ένα καθεστώς που τσακίζει ζωές , σχέσεις, όνειρα.

Στις 17 Ιουλίου ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤOΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΙΣΩ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Παρασκευή 14 Ιουλίου – 19:00 – Πλατεία Συντάγματος

Δευτέρα 17 Ιουλίου – 09:00 – Εφετείο Αθηνών