Πως διοργανώθηκε η Αντιφασιστική Πόρεια για τα Ίμια (31/01/2015) – πρώτη πορεία επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθώντας τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της ομάδας πάνω στον αντιφασισμό αποφασίσαμε να κάνουμε μια διερευνητική προσπάθεια ώστε να υλοποιήσουμε συλλογικά με άλλες συλλογικότητες μια συγκροτημένη πλατιά αντιφασιστική διαδήλωση την ημέρα που η Χ.Α θα πραγματοποιούσε την ναζιστική της φιέστα με αφορμή την επέτειο των Ιμίων . Έτσι προωθήσαμε το παρακάτω κάλεσμα σε συλλογικότητες που περιέχουν στην οπτική τους τον μαχητικό αντιφασισμό.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα έδειξε εν μέρει τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά του τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο στην περίοδο που ακολούθησε και μετά την προσπάθεια κρατικής διαχείρισης του φασιστικού φαινομένου, παρουσιάστηκε μια δυσανάλογη υποχώρηση ειδικά στο κεντρικό επίπεδο. Αυτή αντανακλά βεβαίως και την αντίστοιχη υποχώρηση των φασιστικών συμμοριών στο δρόμο, αλλά και την γενικότερη κινηματική αμηχανία μπροστά στο φαινόμενο του κρατικού «αντι»φασισμού. Θεωρούμε πως σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να επανεργοποιηθούν τα κινηματικά αντιφασιστικά αντανακλαστικά, είναι η διοργάνωση μιας πλατιάς λαϊκής διαδήλωσης στην επέτειο των Ιμίων η οποία θα επαναφέρει τον αντιφασιστικό αγώνα στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και θα συσπειρώσει γύρω της τόσο τις ενεργές και «εν αποστρατεία» όσο και τις ανένταχτες αντιφασιστικές δυνάμεις.

Γιατί Ίμια;

– Η υπόθεση της ΧΑ και ευρύτερα του φασιστικού φαινομένου, σε καμιά περίπτωση δεν έχει τελειώσει λόγω των διώξεων και φυλακίσεων της ηγετικής ομάδας και μελών της οργάνωσης από την κυβέρνηση (το κάλεσμα στάλθηκε πολύ πριν τις εκλογές 25/1), η οποία την ίδια στιγμή που διώκει τη ΧΑ, υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα της και υλοποιεί το πρόγραμμά της. Η συγκεκριμένη μέρα θα χρησιμοποιηθεί από τη ΧΑ και τους δορυφόρους της για την ανασύνταξη των δυνάμεών της στο δρόμο και την πολιτική ανασυγκρότηση  του «χώρου». Είναι γνωστός πλέον τρόπος με τον οποίον η ΧΑ εκμεταλλεύεται πολιτικά τον θάνατο των τριών στρατιωτικών στο βωμό των διακρατικών και ενδοαστικών ανταγωνισμών, μετατρέποντάς τον σε μια μαζική εθνικιστική φιέστα. Όπως γνωστός είναι και ο ρόλος της ΧΑ και των παρακρατικών προγόνων της (Δίκτυο 21, Πατριωτική Συμμαχία, Ελληνικό Μέτωπο, ΛΑΟΣ κλπ) στην πρόκληση και όξυνση τέτοιων γεγονότων.

– Θεωρούμε ότι ο αντιφασιστικός αγώνας δεν είναι μονάχα η υλική μάχη που δίνουμε στους δρόμους και στις γειτονιές (που είναι ΚΑΙ αυτό), γιατί έτσι περιορίζεται στα πλαίσια μιας «στρατιωτικού» τύπου σύγκρουσης. Η κυρίαρχη ανάγκη σήμερα είναι ο μαχόμενος αντιφασισμός να αποκτήσει ευρύτερα μαζικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, χωρίς βέβαια να ξεχνάει και τα καθήκοντα υλικής σύγκρουσης με τις παρακρατικές φασιστικές συμμορίες.

-Τέλος, και ίσως πιο σημαντικό, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μεταβάλλουν άρδην το πολιτικό και κοινωνικό πεδίο και το ανταγωνιστικό κίνημα οφείλει να δείξει εγρήγορση και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες που θα προκύψουν, ώστε να μπορέσει να δώσει και τις απαιτούμενες απαντήσεις στις ιστορικές προκλήσεις που έρχονται. Τα Ίμια είναι ουσιαστικά το πρώτο μετεκλογικό δημόσιο γεγονός και πολλά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ανάλογα με το αν θα τρέχουν διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση ή εάν έχει ήδη σχηματιστεί κυβέρνηση (ενδεχομένως αριστερή), μέχρι και το αν επαναληφθούν οι εκλογές και να μετατραπεί η μέρα των Ιμίων σε προεκλογική φιέστα του ακροδεξιού και εθνικοσοσιαλιστικού μπλοκ. Οπωσδήποτε, ο τρόπος με τον οποίον θα διαμορφωθεί το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά (μέχρι κι αυτό της αστυνομικής ή παρακρατικής προβοκάτσιας ενάντια σε μια αριστερή κυβέρνηση, έστω και σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης) και  ως ανταγωνιστικό κίνημα έχουμε χρέος να ψηλαφίσουμε τις υπό διαμόρφωση συνθήκες.

Η συγκεκριμένη μέρα εντασσόμενη μέσα σε έναν πυκνό ιστορικό χρόνο θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να δημιουργήσουμε μια θετική παρακαταθήκη για την παραπέρα οργάνωση και πολιτική αναβάθμιση του κινήματος. Τόσο η προπαρασκευαστική διαδικασία όσο και μια ενδεχόμενη επιτυχημένη υλοποίηση των στόχων που θέτουμε με την συγκεκριμένη συγκέντρωση/ πορεία, θεωρούμε πως μπορεί αφενός να συνεισφέρει  στην ποιοτική αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και οργάνωσης και αφετέρου  στο να υπάρξει μια μικρή έστω συμβολή στη μεταβολή του συσχετισμού δυνάμεων, όχι μόνο απέναντι στους φασίστες, αλλά και στη συνολική μας πάλη ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο.

Από την πλευρά μας θεωρούμε πως τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα μαζικό και οργανωμένο μπλοκ που θα έχει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί στην πρωτοκαθεδρία της ΧΑ και των δορυφόρων της στο δρόμο, την συγκεκριμένη ημέρα. Η πρόσφατη πορεία στο Κερατσίνι ανέδειξε την ανάγκη οργάνωσης του ανταγωνιστικού κινήματος, καθώς κατά τη γνώμη μας οι όσο το δυνατόν πιο συγκροτημένες και περιφρουρημένες πορείες, όταν συνδυάζονται με την ανάλογη πολιτική επεξεργασία, έχουν τη δική τους συμβολή στις μάχες που δίνουμε στα πλαίσια του κοινωνικού-ταξικού ανταγωνισμού.

Θεωρούμε ότι πέρα από το πολιτικό σκεπτικό πρέπει να λυθούν:

α) ο τρόπος προπαγάνδισης

β) η προετοιμασία περιφρούρησης

Προτείνουμε:

α) Εφόσον καλύπτονται τα πολιτικά μίνιμουμ, να βγει κοινή αφίσα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να υπάρχει πλουραλισμός στις αφίσες, αλλά και πάλι μέσα σε συγκεκριμένο, συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο. Μαζική προπαγάνδιση με μοτοπορείες, αφισοκολήσεις σε σχολεία, σχολές, γειτονιές, ζύμωση με σωματεία εργαζομένων.

β) Η πολιτική διαδικασία που θα συγκροτηθεί να προχωρήσει στη δημιουργία οργανωμένης και συντονισμένης περιφρούρησης. Στόχος μας είναι μια μαχητική πορεία, περιφρουρημένη εσωτερικά και εξωτερικά, που θα σπάσει το φόβο και θα αναπτύξει την προοπτική για ένα μαζικό και μαχόμενο ανταγωνιστικό κίνημα, ικανό να δημιουργήσει γεγονότα ή να είναι έτοιμο να απαντήσει άμεσα και δυναμικά στις εκάστοτε επιθέσεις του εχθρού.

Παρότι η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη εν τούτοις κρίναμε ότι οι ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα περιείχαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ώστε να φέρουμε εις πέρας την προσπάθεια επιβάλλοντας τους όρους και τις αποφάσεις που θα παίρναμε συλλογικά. Είναι προτιμότερο (και πολιτικά ορθότερο) να παίρνεις μια πολιτική απόφαση που μπορείς να υλοποιήσεις παρά να έχεις την «υπέρ»επεναστατική θέση και απλά να την αναπαράγεις στα καφενεία. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό δώσαμε μεγάλη προσοχή στο πως κατεβαίνουμε στον δρόμο και ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιφρούρησης.

Τι είναι όμως περιφρούρηση;

Θεωρούμε πρωταρχικό καθήκον και όρο για την ανάπτυξη αγώνων την περιφρούρηση και αυτοάμυνα τόσο των κοινωνικών αγώνων, όσο και των αγωνιστών απέναντι σ’ όλο το φάσμα της κρατικής καταστολής, της φασιστικής επίθεσης και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Η περιφρούρηση απαιτεί προετοιμασία, αντίληψη των δυνατοτήτων μας και πρόβλεψη των καταστάσεων τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Όταν μιλάμε για περιφρούρηση, δε μιλάμε για μια στρατιωτικού τύπου οργάνωση (μόνο) αλλά για μια γενικότερη αντίληψη της πολιτικής πρακτικής, ότι κάθε απόφαση που παίρνουμε πρέπει να στηρίζεται στις δυνάμεις μας, χωρίς να αφήνεται τίποτα στην τύχη. Το σημαντικότερο είναι να προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τους όρους ώστε να εξασφαλίζουμε την πραγματοποίηση κάθε ενέργειας μας, καθώς και την προστασία των συμμετεχόντων. Ο καθένας έχει να προσφέρει ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή σωματικής δύναμης, με μόνη προϋπόθεση και απαράβατο κανόνα την τήρηση των συλλογικών αποφάσεων με συνέπεια και αυτοπειθαρχία. Η περιφρούρηση δεν είναι ζήτημα μαγκιάς ή «μαχιμότητας» αλλά στράτευσης, οπότε η σεμνότητα είναι απαραίτητη.

Τέλος, περιφρούρηση είναι κομμάτι του κινήματος, μέσο κι όχι σκοπός. Αυτό που λείπει περισσότερο από το ανταγωνιστικό κίνημα δεν είναι η διάθεση, οι ιδέες επί του οργανωτικού ή άλλα επιμέρους ζητήματα αλλά η στράτευση και η οργανική σύνδεση με το υποκείμενο της ταξικής πάλης.

(Από κείμενο που μοιράστηκε στην ενημερωτική ανοιχτή κουβέντα μια μέρα πριν την διαδήλωση)

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην αντιφασιστική διαδήλωση στις 31/1/2015 την πρώτη πορεία με κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α και την μεγαλύτερη αντισυγκέντρωση για τα φασιστικά  Ίμια.

Ένας σύντομος απολογισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τους στόχους που είχε θέσει η διοργάνωση, επιτεύχθηκε η μαζικότητα της πορείας (5-6χιλ). Αυτή η μαζικότητα είναι σημαντική κατάκτηση σε σχέση με αντίστοιχες πορείες για τα Ίμια στο παρελθόν.

Τι συντέλεσε σε αυτή τη μαζικότητα;

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Η διαδικασία που σχηματίστηκε βοήθησε στην άμεση απάντηση και κάλεσμα απέναντι στο κάλεσμα της ΧΑ, είχε έτοιμο πολιτικό πλαίσιο και σχεδιασμό. Η προετοιμασία που είχε προηγηθεί δημιούργησε εμπιστοσύνη και σε άλλες συλλογικότητες που δεν συμμετείχαν στην διαδικασία να καλέσουν τελικά στην πορεία. Το άμεσο κάλεσμα και η οργανωμένη προσπάθεια έδωσε στην διαδικασία το προβάδισμα ώστε αφενός να θέσει το πολιτικό πλαίσιο στην πορεία και αφετέρου να την ακολουθήσουν άλλες συλλογικότητες και χώροι. Στην μαζικότητα της πορείας εκτιμούμε ότι συνετέλεσε και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, υπό την έννοια ότι ήταν η πρώτη πορεία μετά τις εκλογές και ένα κομμάτι κόσμου κατέβηκε είτε διερευνητικά στην νέα κατάσταση στο δρόμο είτε με λιγότερο φόβο. Γενικά φαίνεται ότι ψυχολογικά η αλλαγή της κυβέρνησης επιδρά σε ευρύτερα κομμάτια κόσμου ώστε να νιώθει σε πρώτη φάση ανακούφιση, περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με την καταστολή που είχε παγιωθεί την προηγούμενη περίοδο. Από την άλλη πλευρά όμως, το εκλογικό ποσοστό που συγκέντρωσε η ΧΑ απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι ο φασισμός δεν νικιέται με τις κρατικές διώξεις και ότι δεν πρέπει εφησυχάζουμε απέναντι του. Η πραγματοποίηση της πορείας αμέσως μετά τις εκλογές έδωσε την δυνατότητα στον κόσμο του αγώνα να δώσει μια άμεση μαζική απάντηση, να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η διοργανωτική διαδικασία είχε εξ αρχής θέσει τα χαρακτηριστικά που εκτιμούσε ότι έπρεπε να έχει η ίδια η πορεία προκειμένου να υλοποιήσει σε υλικό επίπεδο τον πολιτικό της στόχο και πλαίσιο και αυτά τα χαρακτηριστικά υλοποιήθηκαν. Είχαμε δηλαδή αποφασίσει ότι η περιφρούρηση της πορείας πρέπει να έχει συγκροτημένα χαρακτηριστικά, να λειτουργεί άμεσα και ενιαία, να διεκδικήσει απέναντι σε κάθε τυχόν απαγόρευση το δρόμο και την διεξαγωγή της πορείας, να υπερασπιστεί το σώμα της διαδήλωσης απέναντι σε κάθε επίθεση από μπάτσους ή φασίστες.

Από την άλλη, η επιτυχής διεξαγωγή μιας τέτοιας μαζικής αντιφασιστικής πορείας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επόμενες δράσεις λιγότερο ή εξίσου μαζικές, οι οποίες πιθανόν θα έχουν και άλλα χαρακτηριστικά στο δρόμο. Με άλλα λόγια, εκτιμούμε ότι η εμπειρία της συγκεκριμένης πορείας, με την περιφρούρηση των χαρακτηριστικών της, θα βοηθήσει στην μαζική συμμετοχή σε επόμενες πορείες, στο ανέβασμα της αυτοπεποίθησής του κόσμου, ώστε να συμμετέχει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε στο εξής στην πράξη ότι ακόμα και οι μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις μπορεί να έχουν μαχητικά χαρακτηριστικά.

Από πλευράς μας θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση οι επιμέρους επιλογές της διοργανωτικής διαδικασίας σε ζητήματα που προκύπτουν κατά την εξέλιξη κάθε δράσης μπορεί να διαφοροποιούνται από τον σχεδιασμό και πρέπει να εξυπηρετούν τον κεντρικό πολιτικό στόχο που τίθεται κάθε φορά. Δηλαδή δεν πρέπει να δεσμευόμαστε αυστηρά σε ότι έχουμε σχεδιάσει, αλλά να έχουμε ευελιξία και εναλλακτικά σχέδια, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο κεντρικός στόχος.

Στην συγκεκριμένη πορεία, παρότι η παρουσία των δυνάμεων καταστολής δεν ήταν εμφανής, θεωρήσαμε ότι είχε σημασία το μοντέλο που επιλέξαμε να δοκιμαστεί στην πράξη και ταυτόχρονα να στείλει ένα μήνυμα προς τον αντίπαλο για τις δυνατότητες συγκρότησης του δικού μας στρατοπέδου. Η στάση της κυβέρνησης στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν προεξοφλεί την τακτική της στο επόμενο διάστημα και οι δομές μας πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν πρακτικά τόσο την κρατική καταστολή όσο και τυχόν επιθέσεις των φασιστών ή του βαθέως κράτους.

Γενικά ωστόσο αποδείχθηκε ότι το οργανωτικό μοντέλο είναι σωστό γιατί εξασφαλίζει αμεσότητα στις αποφάσεις, συνοχή στην πορεία και την περιφρούρηση. Οι ρόλοι που κάθε φορά επιλέγουμε για να είμαστε αποτελεσματικοί δεν είναι παγιωμένοι, δεν στελεχώνονται από ειδικούς, δεν είναι μόνιμοι, αλλά είναι καθήκοντα που σταδιακά πρέπει όλοι και όλες να κατακτάμε, να είμαστε έτοιμοι να στεκόμαστε κριτικά και αυτοκριτικά μεταξύ μας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα είχε θετικό αποτέλεσμα. Συλλογικότητες και πρωτοβουλίες συντρόφων με διαφορετικές καταβολές καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια διαδικασία που έβαλε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους και κατόρθωσε να τους πετύχει. Από την δυναμική της πορείας και το αποτέλεσμα φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη η διαδικασία αυτή να αναζητήσει τον τρόπο συνέχισής της, καθώς και να διευρυνθεί και με την συμμετοχή και άλλων ομάδων. Τόσο ο αντιφασιστικός αγώνας όσο και ευρύτερα το ανταγωνιστικό κίνημα δεν είναι υπόθεση λίγων ή ειδικών. Είναι ανάγκη να οργανώνονται οι σύντροφοι μας σε ομάδες και συλλογικότητες, να συντονίζονται και να παίρνουν πρωτοβουλίες για δράσεις, να επεξεργάζονται και να συνδιαμορφώνουν συλλογικά πολιτικά πλαίσια, να θέτουν συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις, να κατεβαίνουν συγκροτημένα στο δρόμο.

Τέλος, κρίνουμε αναγκαίο να δημιουργείται το πεδίο εκείνο που θα επιτρέπει στο κίνημα, στους συντρόφους και τις ομάδες που το συγκροτούν, να ασκούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την συντροφική κριτική και αυτοκριτική, να διορθώνονται λάθη και να χαράσσονται κατευθύνσεις.