ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ;

«Αλλά ενδεχομένως το πιο βαθύ ζήτημα που περιβάλλει την απονομή αυτού του βραβείου σε εμένα είναι το γεγονός ότι είμαι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ενός έθνους εν μέσω δύο πολέμων

Μπαράκ Ομπάμα, ομιλία παραλαβής του Νόμπελ Ειρήνης, 2009

 

Έχουν περάσει 17 χρόνια από την 19 Νοέμβρη 1999, την προηγούμενη επίσκεψη Αμερικάνου προέδρου, του Μπιλ Κλίντον, στην Ελλάδα. Στην συμπλήρωση αυτής της επετείου και στο κλείσιμο της θητείας του, ένας ακόμα πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ελλάδα: ο Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι αξιοπρόσεκτη η επιλογή και των δυο να έρθουν στην χώρα μας τις ημέρες του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της αμερικανοκίνητης χούντας. Άλλωστε, μ’ αυτή την ευκαιρία, ο Μπιλ Κλίντον είχε ομολογήσει τότε την εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της 21ης Απρίλη – εξηγώντας μάλιστα ότι «…οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν τα συμφέροντά τους στην διεξαγωγή του ψυχρού πολέμου να κυριαρχήσουν επί του συμφέροντος τους – υποχρέωσης θα έλεγα – να στηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία ήταν σε τελική ανάλυση η αιτία για την οποία διεξήγαμε τον ψυχρό πόλεμο…». Μάλιστα, ο Κλίντον (βομβαρδίζοντας παράλληλα την πρώην Γιουγκοσλαβία) έκανε ανάλογες δηλώσεις και για άλλα πραξικοπήματα και επεμβάσεις των ΗΠΑ, κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι εκπρόσωποι του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με την αλαζονεία και τη δύναμη του πλανητάρχη και του νικητή, έρχονται στην Ελλάδα κατά την επέτειο της 17ης Νοέμβρη για να χλευάσουν τον Ελληνικό λαό, να δεχτούν τα χειροφιλήματα από την εκάστοτε κυβέρνηση και να επιβεβαιώσουν ότι και σήμερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ προηγούνται και επιβάλλονται –παντού και με κάθε μέσο.

Θα ήταν ίσως κοινότυπο να επαναλάβουμε την σχέση της ντόπιας άρχουσας τάξης με το Θείο Σαμ: στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά οι ΗΠΑ συνέβαλαν τόσο στην δημιουργία καθ’ εαυτή όσο και στην επιβολή της εξουσίας της αστικής τάξης στη χώρα. Αυτή η σχέση ουδέποτε πέρασε απαρατήρητη από τον ελληνικό λαό, που έφερε στο σώμα του τα σημάδια της αγαστής αυτής συνεργασίας και της αμετάκλητης επιλογής του «ανήκουμε στη Δύση». Όπως επίσης δεν περνούν απαρατήρητα τα εγκλήματα που συνεχίζουν να διαπράττουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών του κόσμου.

Η μνήμη, η γνώση και η αλήθεια είναι ακαταμάχητα όπλα στα χέρια των λαών – και γι’ αυτό οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους επικεντρώνονται (με κλιμακούμενη ένταση την τελευταία εικοσαετία) σ’ αυτόν ακριβώς τον αφοπλισμό. Ειδικά στην Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει επιχειρηθεί η ανάδειξη των ΗΠΑ ως φίλιας δύναμης, η οποία δήθεν αντιπαρατίθεται στη Γερμανία ώστε να βελτιωθεί η (οικονομική) θέση της Ελλάδας. Και ευρύτερα όμως μεγάλη προσπάθεια γίνεται να παρουσιαστούν οι ΗΠΑ (και γενικά ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός) ως απλά ένα ακόμα καπιταλιστικό (ή ιμπεριαλιστικό) κράτος, ίσο δήθεν μεταξύ πολλών, υποβαθμίζοντας και αποκρύπτοντας έτσι την ιδιαίτερη, κυρίαρχη θέση που κατέχουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στον πλανήτη, την υπεροπλία, την οικονομική και πολιτική ισχύ, αλλά και την δολοφονική δράση τους απέναντι στους λαούς. Αυτή η προπαγάνδα στοχεύει στον καλλωπισμό του ρόλου των ΗΠΑ, των φονιάδων των λαών στην περιοχή, αλλά και στην δημιουργία κλίματος ανοχής εκ μέρους του (απελπισμένου κυριολεκτικά) Ελληνικού λαού.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι όλ’ αυτά τα χρόνια οι ΗΠΑ μέσω του Δ.Ν.Τ. (σε συνεργασία φυσικά με την Ε.Ε.) προωθούν τις πιο αντιλαϊκές καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις και βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, εντείνοντας την εκμετάλλευση και ωθώντας μεγάλα κομμάτια εργαζομένων στην ανεργία και κάτω από τα όρια της επιβίωσης. Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι εξέφρασαν μέσα από το μαζικό ταξικό «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015 την οργή και την αντίθεσή τους σ’ αυτή την πολιτική, ο Ομπάμα μέσω του Κλίντον πίεζε και στήριζε την κυβέρνηση να ακυρώσει την λαϊκή ετυμηγορία και να υπογράψει το τρίτο, βαρύτερο μνημόνιο. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πριν εκλεγεί στην κυβέρνηση έδωσε κι αυτός με τη σειρά του διαπιστευτήρια πίστης στην αδιαπραγμάτευτη υποταγή της Ελλάδας στις ΗΠΑ και τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Τώρα και ενώ ήδη ψιθυρίζεται η πιθανή επιβολή νέου, 4ου μνημονίου, η ίδια αυτή Κυβέρνηση, που όπως και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας έχει χάσει κάθε λαϊκή νομιμοποίηση, προσπαθεί να παρουσιάσει την επίσκεψη Ομπάμα ως δήθεν χείρα βοηθείας για το κούρεμα του χρέους – όμως, ουδείς πείθεται πια. Άλλωστε, η αμερικάνικη κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει την ικανοποίηση της για την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και τη νουθεσία «προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις».

Αν σηκώσουμε την κουρτίνα του ψεύδους της κυρίαρχης αφήγησης και της προπαγάνδας των ΜΜΕ, θα διαπιστώσουμε ότι υπό την ηγεσία του Ομπάμα – του πρώτου αφροαμερικάνου προέδρου που με τόσες ελπίδες ως δήθεν προοδευτική εναλλακτική υποδέχθηκε και μεγάλο κομμάτι της «αριστεράς» – οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όχι μόνο εξακολουθούν να είναι οι φονιάδες των λαών, αλλά γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι. Τα γεράκια του ΝΑΤΟ πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας και γύρω μας κυλάνε ποτάμια αίματος. Βουλιάζοντας στην οικονομική ύφεση και αντιμέτωπος με νέα μεγαλύτερη κρίση, ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός τρέμει το ενδεχόμενο ανάδυσης ή σταθεροποίησης περιφερειακών οικονομιών, όπως τα κράτη μέλη των BRICS. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ εντείνουν την επιθετικότητα τους προκειμένου αφενός να εξαγάγουν την κρίση προκειμένου να αναθερμαίνεται η κερδοφορία τους και αφετέρου να ανατρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής συνέχισαν την επί δεκαετίες ιμπεριαλιστική παρέμβαση και επίθεση τους, μια ιστορία αίματος και καταστροφής. Ενέτειναν τις επεμβάσεις που είχαν ήδη εξαπολύσει (Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν), πραγματοποίησαν νέες άμεσες ή έμμεσες επεμβάσεις (Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Σομαλία), διαλύοντας χώρες, αιματοκυλώντας λαούς και προκαλώντας ποτάμια προσφυγιάς. Διατήρησαν και ενίσχυσαν τις παλιές συμμαχίες τους με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα (Σαουδική Αραβία, Κατάρ κ.λπ.) καθώς και με το κράτος – τρομοκράτη Ισραήλ. Συμμάχησαν και ενίσχυσαν άμεσα ή έμμεσα τις πιο σκοταδιστικές ισλαμοφασιστικές οργανώσεις που σκόρπισαν το χάος και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Αυτή η στήριξη μετράει δεκαετίες: οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν οργανώσεις προδρόμους του ISIS προκειμένου να χτυπήσουν τη Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν (γεγονός που η Χίλαρυ Κλίντον ομολόγησε και χαρακτήρισε ως «εκ του αποτελέσματος αποδοτική επένδυση»). Παρόμοια στήριξη προσφέρουν ακόμη και σήμερα σε αντίστοιχες οργανώσεις όπως η Αλ Νούσρα και άλλα κομμάτια του FSA προκειμένου να πετύχουν την ανατροπή της κυβέρνησης και το διαμελισμό της Συρίας. Αντίστοιχα, οι επεμβάσεις τους σε Ιράκ και Λιβύη είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την παράδοση αυτών των χωρών στη βορά του ISIS, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για την περαιτέρω διάλυση της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής.

Στην Ανατολική Ευρώπη συγκεντρώνουν τεράστιο αριθμό στρατευμάτων και οπλικών συστημάτων (περιλαμβανομένης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας) προκειμένου να επιτύχουν περικύκλωση της Ρωσίας, επιδιώκοντας αποσταθεροποίηση. Στο ίδιο πλαίσιο υπό την αρωγή τους πραγματοποιήθηκε το φασιστικό πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία, στήριξαν την άνοδο στην εξουσία ακροδεξιών φιλοναζιστικών κομμάτων, χρηματοδοτούν, εξοπλίζουν και επανδρώνουν την εξαπόλυση δολοφονικής εκστρατείας κατά του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας. Η αποσταθεροποίηση και η ένταση ενισχύονται και στις πιο κοντινές περιοχές. Η Τουρκία έχει επέμβει ανοιχτά στρατιωτικά τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ, ενώ ο Ερντογάν επιδιώκοντας την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή ή και ανταλλάγματα για αντιστάθμιση πιθανών απωλειών ανακινεί αμφισβήτηση γύρω από τη συνθήκη της Λωζάνης και επιζητά πόλωση στα Βαλκάνια. Την ίδια ώρα μόνο τυχαία δεν είναι η συζήτηση σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού και η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στις οποίες όμως κύριο ρόλο θα διαδραματίσει η πίεση, τα συμφέροντα και οι αποφάσεις του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα. Με δεδομένες τις βάσεις του ΝΑΤΟ, την παρουσία του 6ου στόλου στο Αιγαίο, τη μετάθεση του Τζέφρευ Πύατ, πρέσβη των ΗΠΑ, απευθείας από την Ουκρανία στην Ελλάδα αλλά και τις δηλώσεις πίστης του πολιτικού προσωπικού της χώρας, είναι προφανές ότι η ανάδειξη της Ελλάδας ως δήθεν «παράγοντα πολιτικής σταθερότητας» στην περιοχή δεν σημαίνει ότι θα αποτελέσει με οποιονδήποτε τρόπο παράγοντα ειρήνης. Σημαίνει, αντίθετα, ότι θα λειτουργήσει ως παράγοντας εξυπηρέτησης και εκπροσώπησης των συμφερόντων των ΗΠΑ, ότι θα εξασφαλίσει τη δική τους παρουσία, σταθερότητα και ρόλο στην περιοχή σε βάρος του ελληνικού και των λοιπών λαών, αποτελώντας χώρα-προτεκτοράτο για την εξαπόλυση νέων βιαιότερων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και – ποιος ξέρει – ίσως να αναδειχθεί μετά το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, την Ουκρανία κ.λπ. και σε ενδιαφέρουσα γεωστρατηγική σκακιέρα για τα γεωπολιτικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Άλλωστε, είπε ο Μπιλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του και επαναλαμβάνουμε για να γίνει εντελώς σαφές «…οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν τα συμφέροντά τους στην διεξαγωγή του ψυχρού πολέμου να κυριαρχήσουν επί του συμφέροντος τους…να στηρίξουν τη δημοκρατία…».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται λοιπόν στην Ελλάδα για να διευθετήσει το ρόλο που προορίζει το ΝΑΤΟ γι’ αυτήν εδώ τη γωνιά των Βαλκανίων. Το «δώρο» του είναι ένα κουτί της Πανδώρας με ακόμη πιο δυστοπικό περιεχόμενο που σχετίζεται με τα άμεσα (στρατιωτικά) συμφέροντα του ευρωαμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Γι’ αυτό ο Ομπάμα δεν έρχεται σαν φίλος, ούτε καν σαν «μεγάλο αφεντικό» : έρχεται σαν εχθρός και σφαγέας των λαών και ανάλογα πρέπει να αντιμετωπιστεί…

Αντιιμπεριαλιστική Συγκέντρωση- Πορεία Τρίτη 15/11 ώρα 17.30 πολυτεχνείο ( Στουρνάρη & Πατησίων).