ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ / ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ( 15/1, 18:00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ)

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε η ελληνκή κοινωνία τα τελευταία 7 χρόνια, κατά την οποία γκρεμίστηκαν μονομιάς δικαιώματα που κατακτήθηκαν μεσα από πολύχρονους αγώνες και θυσίες.  Η κυβέρνηση ενώ φέρνει για ψήφιση ένα νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων, συγχρόνως επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» κάνοντας λόγο για δήθεν μέτρα με θετικό πρόσημο και για τέλος των μνημονίων . Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική,  αφού είναι πλέον γνωστό ότι ήδη έχουν συμφωνηθεί περικοπές δημοσίων δαπανών και ενδεχόμενοι κόφτες, με στόχο να επιτευχθούν υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2021, πλεονάσματα που καλούνται πάλι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα.

Το πολυνομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση,γκρεμίζει κεκτημμένα δικαιώματα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η  σχεδιαζόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για την διαδικασία κήρυξης απεργιών , δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ξήλωμα των δικαιωμάτων του συλλογικού εργατικού δικαίου που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια. Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περάσει μία ρύθμιση που ούτε οι αντιδραστικότερες κυβερνήσεις του παρελθόντος δεν τολμούσαν να περάσουν: μπαίνει στο στόχαστρο το κύριο όπλο συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, η απεργία. Όταν είναι γνωστό σε όλους ότι πάνω από το 90% των απεργιών κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές από τα ελληνικά δικαστήρια, με την αιτιολογία ότι πλήττεται η “ανταγωνιστικότητα” της ελληνικής οικονομίας, μια αλλαγή,όπως η σχεδιαζόμενη (δηλαδή η προϋπόθεση της συμμετοχής του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου,στην Γενική Συνέλευση για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία),  ουσιαστικά οδηγεί σε πλήρη παρεμπόδιση της άσκησης του απεργιακού δικαιώματος.

Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση εισάκουσε τις εκκλήσεις του Δ.Ν.Τ. και του ΣΕΒ, που διαχρονικά ζητούσαν περιορισμό των απεργιών και θέσπιση περιορισμών για την κήρυξη τους. Η δήθεν «αθώα» και «δημοκρατική», όπως τη χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ρύθμιση ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα μεγάλα πρωτοβάθμια σωματεία με εκατοντάδες ή χιλιάδες μέλη, αφού είναι αυτονόητο ότι η συγέντρωση της απαρτίας του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του σωματείου στην Γενική Συνέλευση για την απόφαση κήρυξης, καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη. Ενώ , η εργοδοτική τρομοκρατία , οι απειλές και οι εκδικητικές απολύσεις στους χώρους δουλειάς εντείνονται, και η απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις έχει γίνει καθολική, η κυβέρνηση ακρωτηριάζει και το τελευταίο όπλο των εργαζομένων για να αντιδράσουν.

Περαιτέρω, η θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όταν μάλιστα δεν υπάρχει οριζόντια προστασία των λαικών κατοικιών από τις κατασχέσεις των τραπεζών , αφού μόνος τρόπος διαφύλαξης της πρώτης κατοικίας αποτελούν οι συνεχώς συρρικνούμενες ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη, αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζεται για την πλειοψηφία της κοινωνίας τα επόμενα χρόνια, παρά τις απατηλές υποσχέσεις για δήθεν έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

 

Καλούμε όλες και όλους σε συγκέντρωση , την Δευτέρα, 15-1-2018 στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή ώστε να εμποδίσουμε την ουσιαστική κατάργηση της απεργίας, του σημαντικότερου όπλου και δικαιώματος των εργαζομένων , που επιχειρείται με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.