ΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ “ΝΑΙ” ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Μετά το διάγγελμα για το δημοψήφισμα, ένα όργιο τρομοκρατίας και παραπληροφόρησης έχει ξεκινήσει από τα κυρίαρχα κανάλια της τηλεόρασης και τις εφημερίδες. Σκορπούν πανικό, παράγουν ψεύτικες ειδήσεις, θάβουν κάθε άποψη αντίθετη προς τους εκβιαστές – δανειστές, αλλά για την ταμπακιέρα δεν λένε κουβέντα : τι μέτρα περιλαμβάνει η πρόταση των “θεσμών” στην οποία ο λαός καλείται να ψηφίσει “ναι” ή “όχι”; Ορίστε μόνο μερικά από αυτά:
-οι ελληνικές αρχές δεν επιτρέπεται να παίρνουν αποφάσεις που επηρρεάζουν την οικονομία ή τις μεταρρυθμίσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση των δανειστών
-από 1/7/15 αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα όλα τα είδη και τις υπηρεσίες (εξαίρεση 13% ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, βασικά τρόφιμα και 6% φάρμακα, βιβλία, θέατρο)
-από 1/7/15 κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
-κατάργηση εκπτώσεων φόρου αγρότες (εισόδημα, αγροτικό πετρέλαιο)
-αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης
-σε περίπτωση μείωσης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ο φόρος για ακίνητα παραμένει ίδιος
-όχι άλλες ρυθμίσεις για χρέη προς το Δημόσιο
-συλλογικές συμβάσεις εργασίας μόνο αν συμφωνήσουν οι δανειστές / ομαδικές απολύσεις
-ποινές στις πρόωρες συντάξεις / σταδιακή κατάργηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων μέχρι το 2022 / κατάργηση ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
-μέτρα που οδηγούν σε μείωση συντάξεων/από το 2022, σύνταξη μόνο στα 67 ή 62 με 40 χρόνια δουλειά
-πλήρης μεταρρύθμιση ασφαλιστικού ως το 2017 /υποχρεωτική συνταγογράφηση μόνο γενόσημων
-μείωση προσωπικού ενόπλων δυνάμεων
-καμία δημόσια διοίκηση σε τράπεζες / απελευθέρωση πλειστηριασμών μοναδικής κατοικίας -ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, ΟΣΕ, λιμανιών Πειραιά-Θεσσαλονίκης, Ελληνικού, ΟΤΕ κλπ
Ποιό είναι το αντάλλαγμα αν τα μέτρα ψηφιστούν άμεσα όπως ζητάνε οι δανειστές; θα δώσουν λεφτά για να πληρωθούν οι δόσεις του χρέους του κράτους μέχρι τον Νοέμβριο 2015, δηλαδή θα δώσουν λεφτά οι δανειστές και θα τα πάρουν πίσω πάνω κάτω οι ίδιοι! Και τότε, σε πέντε μήνες, τι νέα μέτρα θα ζητήσουν για τις επόμενες δόσεις;
Άλλα μέτρα δεν μπορεί να σηκώσουν οι φτωχοί, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι. Τα νέα μέτρα που εκβιαστικά προσπαθούν να μας επιβάλλουν είναι συνέχεια των προηγούμενων μέτρων. Το μόνο αποτέλεσμα που φέρνουν είναι οι φτωχοί να πεινάνε και οι πλούσιοι και οι δανειστές να πλουτίζουν περισσότερο.
Το χρέος δεν το δημιούργησε ο εργαζόμενος λαός, ούτε οφελήθηκε από αυτό. Αυτοί που κέρδισαν από τα δάνεια, εξακολουθούν να κερδίζουν και σήμερα. Το χρέος το χρησιμοποιούνε σαν σχοινί που σφίγγει γύρω από το λαιμό μας! Γι’ αυτό και πρέπει να γίνει μονομερής διαγραφή του χρέους.
Οι δανειστές, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους έδειξαν πάλι τα δόντια τους. Απέδειξαν ότι δεν κάνουν πίσω με φιλικές συζητήσεις. Κερδίζουν από το χρέος, κερδίζουν και από τα μέτρα, από τα εκατομμύρια φτωχών που αναγκάζονται να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.
Αν υποκύψουμε στον εκβιασμό, αν από φόβο ψηφίσει ο λαός “ναι”, μόνο μεγαλύτερους εκβιασμούς και μεγαλύτερο φόβο έχουμε να περιμένουμε. Το “ναι” θα φέρει χειρότερες μέρες, θα είναι μια συμφωνία υποταγής που ο λαός θα μετανιώσει γρήγορα, αλλά πιο δύσκολα θα μπορέσει πια να αποτινάξει από πάνω του. Θα έχουν πια οι δανειστές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους το επιχείρημα ότι ο λαός μίλησε, ότι λαός δήθεν δέχεται όλα αυτά τα μέτρα, ότι ο λαός τελικά θέλει μνημόνια! Θα είναι μια καταδίκη ειδικά για τις νέες γενιές που θα αναγκαστούν επ’ αόριστω στην εξαθλίωση και στην μετανάστευση.
Με θάρρος πρέπει να σταθούμε απέναντι στους εκβιασμούς, με αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον μας. Με θάρρος πρέπει ο λαός να πει “ΟΧΙ” και στην κάλπη και στους δρόμους! Άλλη λύση δεν υπάρχει!

Κόκκινη Γραμμή-Ομάδα για την Εργατική Αντεπίθεση